Festival de literatura en 11 llibres. Bon estiu 2015!

29 jul.

Festivalliteratura2015(1)

L’estiu i les seves vacances ens ofereixen un munt d’hores per davant. Hores que són or pels lectors avesats i que gaudim com no ho podem fer durant tot l’any. De fet un dels plaers és pensar i decidir els llibres que ens acompanyaran durant l’estiu. Ja tens decidits els teus? Quines novel·les llegiràs?

Què ens motiva a triar una novel·la i no una altra? Ens pot agradar l’autor, un bon amic amb el que tenim afinitat ens l’ha pot recomanar, potser hem llegit una bona ressenya o el nostre llibreter preferit ens l’ha aconsellat. A vegades escollim a partir del gust pel tacte del llibre, per la portada, per la seva enquadernació o pel seu títol… La d’avui és una ressenya d’il·lusions: els onze llibres que m’agradaria llegir aquest estiu i per quina raó han estat triats.

Arriben les vacances d’estiu. Amb la ressenya d’avui ens acomiadem fins el proper 16 de setembre. Molt bones vacances a tothom i molt bona lectura!

1.MEMÒRIA DEL BUIT, de Marcello Fois (Periscopi)

Festival 2015 1

Moltes ganes de llegir les proeses d’en Samuele Stocchino, el tigre d’Ogliastra, el bandoler més buscat de Sardenya. Una història de venjança post Primera Guerra Mundial. Els que l’han llegit asseguren que és bona literatura, amb bellíssimes descripcions i propera a la tradició oral. L’amic Carles Peña, de la LLibreria l’Illa me la va recomanar i com sempre estic segur que serà una bona tria. 

Més informació: Edicions Periscopi, Albert Sánchez Piñol a Núvol, Xavier Serrahima a El Racó de la paraula.

2. LA LUZ QUE NO PUEDES VER, d’Anthony Doerr (Suma de letras)

Festival 2015 2Un d’aquells llibres en els que esperes trobar aventures, personatges meravellosos i històries de pel·lícula. Tot ben farcit amb bona literatura. Premi Pulitzer 2015 i un munt de bones crítiques. A més, és d’aquelles novel·les que mols lectors l’estan llegint a partir de la famosa recomanació boca-orella.

Més informació: Me gusta leer, El Huffington Post, Mi estantería.

3. LA VENEDORA DE PARAULES, de Séchu Sende (La Magrana)

Festival 2015 3Tinc el llibre dedicat a casa, des que la Mònica Boixader, amiga i traductora del llibre, va fer la presentació el 28 de maig. Quaranta-dos relats breus, irònics, poètics i amb mala llet. Tot plegat per parlar de la llengua amb la mirada combativa del lingüista i autor gallec Séchu Sende. Serà un llibre fantàstic. Tots els contes que va llegir la Mònica Boixader el dia de la presentació van ser boníssims.

Més informació: La Magrana, Francesc Ginabreda a Núvol, Joan-Lluís Lluís a El Punt Avui

4. LA CASA DE LAS MINIATURAS, de Jessie Burton (Amsterdam / Salamandra)

La casa de les miniatures 1Festival 2015 4Novel·la històrica ambientada a l’Amsterdam de finals del segle XVII.  Els seus lectors expliquen que una rèplica de la casa en miniatura és el regal de bodes que fa Johannes Brandt a la seva dona Nella Oortman. Ella l’haurà d’omplir amb les figures creades per una miniaturista que ha trobat per atzar. Poc a poc, la casa serà la clau d’una sèrie d’inquietants revelacions… Pinta bé, oi?

Més informació: Salamandra, Ara llibres, David Morán a l’ABC.

5. COMO SI MASTICARAS PIEDRAS, de W.L. Tochman (Libros del K.O)

Festival 2015 6

Després de la guerra de Bòsnia, WL Tochman va acompanyar la doctora forense Ewa Klonowski  i a les famílies dels desapareguts en la seva recerca de la veritat. El resultat és aquest duríssim llibre que ens parla de la les conseqüències de la guerra dels Balcans: el dol, el perdó, els desapareguts… 

«El estilo de Tochman es lapidario y potente». The New York Times. «Devastador y lúcido». The Guardian. «Por encima de sus virtudes estilísticas, que las tiene, Como si masticaras piedras es bonita y necesaria porque se interesa por los vivos que sobrevivieron a tanta muerte». 20 minutos.

Més informació: Libros del K.O., Jot Down, El periódico de Aragón

6. EL CURT ESTIU DE L’ANARQUIA, d’Hans Magnus Enzensberger (Virus / Anagrama)

Festival 2015 7El corto verano de la anarquíaL’havia llegit en castellà, en l’edició d’Anagrama, però aquest estiu repetiré. Un llibre dels anys setanta que aquest any ha estat traduït al català per l’Anna Soler Horta, i editat per Virus Editorial. El llibre és la biografia de  l’anarquista Buenaventura Durruti (1896-1936), un mite de l’anarco-sindicalisme i de la revolució llibertària durant la Guerra Civil espanyola. Un llibre apassionant, brutal, impressionant. Impossible no simpatitzar pel món llibertari i per l’anarquisme un cop l’hagis llegit. Salut!

Més informació: Vilaweb, CGT, Mil dimonis

7. MIERDA DE CIUDAD, de Giuseppe Aricó, José A. Mansilla, Marco Luca Stanchieri (Pol·len edicions)

Festival 2015 9Ho cantaven els Kortatu als anys 80 i ara Pol·len edita un llibre amb el mateix títol. Un estudi, diferents reflexions i moltes aportacions al voltant del disseny de les ciutats i la seva submissió a la lògica neoliberal. Esperit crític i apostes trencadores. La millor ciutat? La que lluita.

Més informació: Observatori d’Antropologia del conflicte urbàManuel Delgado a El País.

 

8. ALGÚ, d’Alice McDermott (Minúscula / Libros del Asteroide)

Copia de Copia de Copia de AlgúAlguienÉs fantàstic que et recomanin un bon llibre. L’amiga Eva Portell, llibretera a la Llibreria La Gralla de Granollers i una lectora voraç, va ser la primera persona que em va parlar d’aquesta meravella de llibre. Ho dic per què ja l’he llegit i us el recomano totalment. Que bé que escriu l’Alice McDermott! La història d’una vida, la de Marie Commeford. La història de Brooklyn com mai l’has vist. Deliciosa!

Més informació: Libros del Asteroide, Minúscula, Devoradora de libros

9. NO ESTÁ SOLO, de Sandrone Dazieri (Alfaguara)

51CikmwWsuL._SX309_BO1,204,203,200_En un estiu lector cal una novel·la negra. N’hi ha tantes i de tant bones! He escollit aquesta. Els amics Ferran Yaniz, comercial del distribuïdor de llibres SGEL i el Jordi Moles de Random-House Mondadori se l’han llegida i els hi ha encantat. És la primera novel·la traduïda al castellà de l’autor italià Sandrone Dazieri, un escriptor ara popular que es va dedicar a escriure després d’abandonar la carrera de cuiner. Un trhiller molt ben cuinat!

Més informació: Culturamas, El confidencial, Cargada con libros.

10. TRES HOMES EN UNA BARCA (PER NO PARLAR DEL GOS), de Jerome K. Jerome (Blackie Books)

Tres homes en una barcaMe’l va recomanar i també regalar el Raúl Sánchez-Serrano. Em va assegurar que es tracta “d’un llibre que de ben segur farà del teu estiu quelcom divertit, lleuger, fresc i molt rialler. No és novel·la actual, però és de la bona, com tu dius, i atemporal, un clàssic de l’humor imprescindible (i que per fi hem rescatat del calaix per publicar-lo també en català després de 15 anys de la darrera edició per Quaderns Crema)”. Doncs ja ho sabeu amics, a llegir!

Més informació: Blackie Books, Entre montones de libros, The Jerome K. Jerome Society.

11. CARSICK, de John Waters (Caja negra)

tapa waters okEl dia que vaig veure la pel·lícula Pink Flamingos vaig flipar. Després vaig veure més pelis de John Waters i la seva troupe… i de forma irregular però sempre amb entusiasme he anat seguint la seva trajectòria. L’editorial Caja Negra publica el llibre Carsick, en el què el mític director de cinema explica el seu viatge des de Baltimore fins a San Francisco fent autoestop i amb un cartell que hi diu: No sóc un psicòpata. En el llibre Waters explica el mateix viatge i les anècdotes que li succeeixen des de tres punts de vista: en positiu, en negatiu i sent fidel a la realitat. Enginyós, com sempre!

Més informació: La caja negra, Entrevista John Waters a El País, Walden

Festival final ressenya

22 Respostes to “Festival de literatura en 11 llibres. Bon estiu 2015!”

  1. manelxicota 29 Juliol 2015 a 23:17 #

    Excel·lent recomanació! Després del vermut de l’altre dia…, tocava “la grand bouffe”!
    Molt bones vacances maître!

    • jordi1973 30 Juliol 2015 a 8:27 #

      Manel, un gust llegir els teus comentaris cada quinze dies. Molt bones vacances, “lecteur avide”.

  2. sqllegeixo 29 Juliol 2015 a 23:41 #

    Molt xula l’entrada i molt i molt temptadores algunes de les teves propostes, queden apuntades! Gràcies!

    • jordi1973 30 Juliol 2015 a 8:30 #

      Eps, Anna, desitjo que t’agradin, si hi ha ocasió ja m’ho diràs. Bones vacances i gràcies per deixar el teu comentari.

  3. Sílvia Mayans 30 Juliol 2015 a 10:23 #

    No coneixia cap de les teves propostes personals per l’estiu, però em semblen molt interessants, especialment Como si masticaras piedras i El curt estiu de l’anarquia. Trobo a faltar, però, algun autor català. Per això comparteixo un parell dels lllibres de la meva col.lecció per l’estiu: Les passions de la menescala (Francesca Aliern) i Cants de sirena negra (Sebastià Bennasar). Ep! No són recomanacions perque encara no els he llegit! Bon estiu!

    • jordi1973 30 Juliol 2015 a 10:38 #

      Gràcies, Sílvia. En tot cas aquestes dues recomanacions són com les meves… carregades d’il·lusió i amb el desig que en gaudirem. Si t’interessa llegir (en clau de novel·la) sobre el conflicte de la guerra dels Balcans, en Sebastià Bennasar va fer una novel·la força interessant: Nocturn de Sant Felip Neri (Editorial Meteora). M’apunto les teves recomanacions. Gràcies pel teu comentari i molt bon estiu!

  4. OriolMD 30 Juliol 2015 a 15:26 #

    Molt bones recomanacions!! de tres homes en una barca en podeu llegir alguns fragments, molt hilarants, aquí:

    Entre el somriure i la rialla

    • jordi1973 30 Juliol 2015 a 15:32 #

      Genial, Oriol! Les frases, boníssimes. La teva ressenya encara em fa venir més ganes de llegir-lo. Gràcies pel teu comentari i bon estiu!

      • OriolMD 30 Juliol 2015 a 15:35 #

        Gràciessss!! la veritat és que jo m’ho vaig passar molt bé; els anglesos són els mestres de l’humor!!
        I m’encanta que Blackie books continuï apostant pel català!!

        (I, last but not least: acabo de descobrir el teu blog i ja me n’he fet subscriptor! molt bona feina!!)

      • jordi1973 30 Juliol 2015 a 18:58 #

        Totalment d’acord, Oriol. De fet, quan has anomenat els Monty Python a la teva ressenya he pensat “uf, fantàstic, amb el que m’agraden”. Sí, està mot bé que Blackie editi en català. En el blog hem dedicat posts a “El nen que sabia parlar l’idioma dels gossos” i “Quan tenia cinc anys em vaig matar”, els dos llibres de Blackie Books. I also I follow!!

  5. culturasenderista 30 Juliol 2015 a 15:37 #

    Molt bona ressenya mestre! Espero que algun d’aquests llibres pugui llegir-los durant l’estiu. Feliç estiu Jordi!

    • jordi1973 30 Juliol 2015 a 19:01 #

      Alfons! Una abraçada, crack. Segur que entre pedalada i pedalada cau algun llibre. Molt bon estiu i el cafè, quan tornem.

  6. Imma C. 3 Agost 2015 a 16:26 #

    Hoola!
    Us afegiria a la llista EL SILENCI DEL FAR, Albert Juvany, edicions del Periscopi
    Història de secrets familiars a Islàndia

    BIRNAM de Víctor Sunyol, labreu edicions
    Doll de pensaments d´un actor abans de sortir a escena a interpretar el rei Duncan de MCBETH

    TANTES MUDES de la Mireia Calafell, perifèric edicions, Premi Poesia Benvingut Oliver

    Encara

    Tot sobra en aquest vers
    si no et retorna a casa.
    Tan cert, ja ho veus: encara
    escriure és esperar-te.

    • jordi1973 4 Agost 2015 a 12:42 #

      Hola, Imma. Fantàstiques les teves recomanacions i molt gran el poema que has compartit. Gràcies per deixar el teu comentari. Que tinguis molt bon estiu i que gaudeixis d’una bona lectura. Encara…

  7. Aineta 6 Agost 2015 a 13:05 #

    Perfecte! He pres nota d’un parell de títols

    • jordi1973 6 Agost 2015 a 20:28 #

      Genial, Aineta. Bon estiu i molt bona lectura! Una abraçada.

  8. Joan 8 Agost 2015 a 16:01 #

    Permeteu que faci una recomanació atípica per marginal: Tempesta, de l’Heribert Vogt, un llibre que hores d’ara possiblement ja només es pot comprar on-line. És un text que combina el relat amb la història, i al llarg de 800 pàgines ens desgrana el segle XX a Catalunya, amb especial dedicació a la guerra civil, des d’un punt de vista “perifèric”, sense atendre la història oficial. La barreja de narració amb història pura i dura permet llegir-lo sense entrebancs, i dona un contrapunt que fa tot plegat més entenedor. Interessa per exemple la hipòtesi racista darrere la guerra civil, la descripció sense concessions dels darrers dies de la República, o apunts històrics com el dels franctiradors que disparaven amb rifles de llarga distància als jueus que travessaven els Pirineus per la Cerdanya francesa. No deixa indiferent, i de fet irrita copsar les llacunes de la història oficial espanyola.

    • jordi1973 11 Agost 2015 a 13:20 #

      Hola, Joan. Moltes gràcies per la teva aportació. Buscaré aquesta novel·la d’Heribert Vogt, la desconeixia, la veritat. Pel que dius ha de ser molt i molt dura, però la realitat sempre supera la ficció… Segur que encara hem de saber tantes coses sobre la història! En guerra apareix el millor i el pitjor de les persones. Quan apareix el pitjor, l’horror no diexa de sorprendre’ns. Bon estiu i bona lectura!

      • Imma C. 27 Agost 2015 a 17:15 #

        Aquest llibre que desconec m´ha fet pensar amb INCERTA GLÒRIA de JOAN SALES ( BCN;1912- 1983). Novel.la ambientada en la Guerra Civil espanyola, escrita per un testimoni del bàndol dels vençuts.Estil àgil i col.loquial.
        Una obra de referència en la literatura catalana.

      • jordi1973 27 Agost 2015 a 23:14 #

        Una obra mestra.

      • joan 29 Agost 2015 a 13:06 #

        Incerta glòria és un llibre excel·lent i compromès, una mirada catalanista i crítica sobre la guerra civil, defugint partidismes, i que per tant xoca frontalment amb algunes veritats oficials.

        Pel seu costat, Tempesta tot i compartir la mirada catalanista i crítica, és un llibre menor perquè a diferència d’en Sales, l’autor no relata fets viscuts en primera persona. Tempesta sembla voler resoldre un puzle. Amb paciència va recollint i encaixant peces, moltes d’elles esborrades o amagades amb gran esforç durant els 40 anys de franquisme i l’actual democràcia: la íntima col·laboració dels militars sollevats amb el nazisme des de molt abans de la guerra civil, els postulats antisemítics de personalitats públiques (doctors, intel·lectuals, periodistes, militars, religiosos, etc.), la identificació i confinació dels jueus espanyols a Miranda de Ebro (a l’espera d’una deportació a Alemanya que a diferència dels jueus italians no arribà a tindre lloc per la por del Caudillo als aliats), la identificació dels catalans/valencians com a elements racialment semítics i dels andalusos i extremenys com a elements moriscs (matança de Badajoz, terror de Don Bruno, etc.), el tracte dels exiliats republicans com a rebuig racial a eliminar als camps de concentració nazis, etc.

      • jordi1973 29 Agost 2015 a 15:01 #

        Gràcies per la meticulosa informació, Joan. Molt aclaridora i que esperona encara més a llegir la teva proposta.

Deixa un comentari