CÓRRER SENSE POR, de Giuseppe Catozzella

15 gen.

IMG_1398Aquest Nadal vaig veure a la Sexta una conversa entre en Gonzo, de l’Intermedio i en Jordi Évole, de Salvados. Crec que va ser el periodista de Cornellà de Llobregat el que va sentenciar, a propòsit de l’excessiva importància que se li dóna als rècords d’audiència i a la competència entre programes, que no hi ha com anar a un mercat de barri per fer-se un bany de realitat i comprendre què interessa realment a la gent del país. Doncs vés per on, fa unes setmanes vaig fer-me un bany amb la lectura de Córrer sense por, de Giuseppe Catozzella. El llibre et connecta ràpidament amb la realitat més crua i el sentit més essencial de la vida. Com sobreviure sense renunciar a la felicitat?

Córrer sense por explica la història real de la Samia Yusuf Omar, l’atleta somali que es va convertir  en una icona per les dones de Somàlia tot i que va entrar en la darrera posició i a deu segons de la resta de corredores en la final dels 200 metres en els Jocs Olímpics de Pequín 2008. Recordes les imatges?

Aquell dia el públic de l’estadi la va ovacionar, però ella no volia transmetre pena ni compassió, volia guanyar. El seu pare ja li deia des que tenia vuit anys i s’entrenava pels carrers de Mogadiscio, sense calçat esportiu i sense haver menjat bé, que era una petita guerrera.

La Samia s’ho va jugar tot per aconseguir el seu somni. Volia ser feliç, volia córrer, volia ser una atleta professional i volia competir en els Jocs Olímpics de Londres. El 2 d’abril de 2012, amb vint-i-un anys, va morir ofegada a la costa de Lampedusa (Itàlia), quan la pastera en què viatjava va enfonsar-se al Mediterrani.

IMG_1408

Córrer sense por és una biografia novel·lada espectacular. Les seves pàgines transmeten l’energia, la tenacitat i la força de la que estava feta la Samia. Somiadora, tossuda i amb un coratge monumental. Però ho tenia tot pràcticament en contra, amb la misèria, la guerra civil, el masclisme, la repressió ideològica i el terrorisme de l’organització jihadista Al-Shabaab. Totes aquestes barreres deixen al lector unes imatges impactants com la de córrer pels carrers de la capital de Somàlia amb un burca, o de nit i d’amagat en el ruïnós estadi olímpic o la de ser immensament feliç el dia que va aconseguir unes bambes noves o un cronòmetre. Però per sobre d’aquestes adversitats destaca l’amor que li professa la seva família. En aquest sentit cal destacar la figura paterna, que davant el règim ideològic d’Al-Shabaab, representa el portador d’una ètica revolucionària amb la qual sempre va encoratjar les seves filles a ser lliures.

Bona part del llibre està dedicat al procés migratori que la Samia va fer durant divuit mesos i que la va fer travessar Etiòpia, Sudan i Líbia en condicions lamentables. Aquesta part del llibre és d’extrema duresa i explica detalladament el periple inhumà al que són sotmesos els africans que prenen la decisió de buscar un futur millor a Europa.

IMG_1400

Giuseppe Catozzella (Milà, 1976) és un periodista italià que ha publicat les novel·les d’investigació Espianti (sobre el tràfic d’òrgans humans) i Alveare (sobre la màfia calabresa). Per escriure Córrer sense por s’ha documentat amb entrevistes a nombrosos immigrants i a diferents persones que van conèixer la Samia. La Hodan (la germana gran que ja havia aconseguit arribar a Europa) va ser un dels  contactes més valuosos. En el seu viatge migratori la Samia es connectava a internet sempre que podia i explicava a la Hodan tot el què li passava. La Samia va deixar escrit un diari a la xarxa al que Catozzella va tenir accés i que va utilitzar per transmetre les seves vivències. Aquest és un dels motius pel qual la novel·la aconsegueix tenir una veu tant real i captivadora.

Córrer sense por és el tercer llibre i la primera traducció de la jove editorial valenciana Sembra llibres. Un repte editorial de Joan Carles Girbés que caldrà seguir de prop. En castellà publica Grijalbo. Ha estat un èxit a Itàlia on ha quedat finalista del Premi Strega 2014 i ha guanyat el Premi Strega Giovani 2014. La novel·la ha estat traduïda a vint-i-dos llengües i també la podrem veure adaptada al cinema. És  totalment recomanable per treballar-la amb els alumnes d’un tercer o un quart de l’ESO.

Algú va dir que la felicitat és l’absència de por. Aquesta frase lliga molt bé amb la biografia de la Samia. Tot i que la seva és una història tràgica també és la d’una persona feliç. Va viure fent el que més li agradava, que era córrer. I la Samia corria sense por.

IMG_1381ELS ENLLAÇOS

1. La web de Giuseppe Catozzella.

2. Els dos primers capítols de la novel·la a Catorze.

3. Samia corre sense por. Article de Esther Seguí a Núvol.

4. Entrevista a Giuseppe Catozzella a www.eldiario.es.

5. Entrevista a Giuseppe Catozzella a El Periódico.

 

Títol:  Córrer sense por  Títol original: Non dirmi che hai paura  Autor: Giuseppe Catozzella  Traductora: Anna Casassas  Editorial:  Sembra en català i Grijalbo en castellà  Primera edició: setembre de 2014  EAN: 978-84-942350-3-0  Format: 254 pàg. rústega, 16.50 euros

7 Respostes to “CÓRRER SENSE POR, de Giuseppe Catozzella”

  1. Carme, quaderndemots 16 gener 2015 a 10:13 #

    No hi ha cosa que m’encongeixi més el cor que veure la cara de la gent quan arriba en una patera, aquella profunditat als ulls fa mal. Fa mal perquè saps que, arribin on arribin, les possibilitats d’una vida millor són molt escasses i limitades.
    És un llibre que m’agradaria llegir, però crec, pel que expliques que també em farà mal. El tinc anotat, però.

    • jordi1973 16 gener 2015 a 15:46 #

      En Roberto Saviano va dir d’aquest llibre: “Catozzella construeix un món. Tu l’examines, l’observes, en resultes ferit; però quan el comprens, també tens la sensació que aquestes pàgines t’han canviat”. Hi estic d’acord. Patiràs, però haurà valgut molt la pena.

  2. Imma C. 16 gener 2015 a 10:14 #

    Bon dia!
    Gràcies per parlar de CÓRRER SENSE POR, ara he fet memòria dels fets reals. Llàstima! Bon llibre per veure en quin món vivim. Gran passió per CÓRRER. Espero que algun dia ell llegeixi en Murakami, en Kilian Jornet, l´Emma Roca (Non Stop! Esportista,bombera, mare) p.e.

    A més l´Anna Casassas és una excel.lent traductora, germana del poeta Enric CASASSES.

    • jordi1973 16 gener 2015 a 15:49 #

      Doncs sí, tens raó. Ara que està de moda córrer i havent llegit la història de la Samia, és un bon moment per valorar les facilitats amb les que podem fer-ho a casa nostra.

  3. Aineta 21 gener 2015 a 14:50 #

    Fantàstica ressenya! Mot engrescadora, fan ganas de llegir el llibre.

    • jordi1973 21 gener 2015 a 22:42 #

      No et decebrà, Aineta. Un valor segur!

Trackbacks/Pingbacks

  1. MOLTES MENTIDES I POQUES VERITATS. Fem 5 anys! | Tot és una mentida - 3 Novembre 2016

    […] 5. CÓRRER SENSE POR, de Giuseppe Catozzella […]

Deixa un comentari