PER A QUÈ SERVEIX UN LLIBRE? 10 usos pràctics

23 abr.

Per què serveix un llibre

Igual que un cambrer explora diàriament darrera la barra del bar l’essència de l’ésser humà, el llibreter ho fa a les llibreries. En un ofici es serveixen begudes i menjar i en l’altre llibres. Entre tots dos alimenten el cos i l’ànima dels clients.

Els llibres haurien de servir per llegir. Aquesta és la resposta amb la qual, d’entrada, tots hi estaríem d’acord, oi? Això em pensava jo quan em vaig estrenar com a venedor en el primer Sant Jordi. Ja han passat uns quants anys! Aquesta serà la tretzena diada a la Llibreria l’Illa de Mollet del Vallès.

No hi ha millor ocasió per esbrinar els diferents usos que se li poden donar a un llibre que el dia de Sant Jordi. Avui és 23 d’abril, la gran festa del llibre. Els llibres, a part de per llegir-los, poden servir per alguna cosa més? Et proposo 10 usos pràctics que li podem donar a un llibre i et convido a que ens expliquis algun altre que li donis tu i que no sigui el de llegir, és clar. Perquè la ressenya d’avui va d’això.

Feliç diada de Sant Jordi 2014 a tothom!

1. Per regalar

Sant Jordi 2014

Sí, molts es llegiran, però crec que de tots els llibres que es regalen el 23 d’abril els que no es llegeixen en són un munt. Mai falten aquells clients que volen regalar un llibre (i et confessen quan vols ajudar-los) que no saben quin triar perquè és per la parella i en realitat no li agrada llegir. El llibre serveix com a regal. Si es llegeix o no ja es veurà.

2. Per ostentar

Sant Jordi 2014

Alguns lectors competeixen per anunciar als quatre vents que la seva és la més gran (de biblioteca), que són els que més llegeixen i que són els que en saben més.

També existeix l’ostentació d’aquell que no llegeix. Hi ha gent que té llibres als prestatges de casa per pura estètica i ostentació. No és conya, un Sant Jordi vaig atendre una senyora que portava les mides dels llibres que necessitava apuntades en un paper. Li interessava la grossària i la dimensió, el tema del llibre no tenia importància.

3. Per lligar

Per què serveix un llibre

Era un inconscient. A l’adolescència vaig caure en l’error d’intentar lligar amb una jove pija a partir d’una mentida. Vaig voler impressionar-la parlant de la lectura de l’Ulises, de James Joyce. Evidentment no va funcionar. Primer perquè era una trola i segon perquè ella era més de l’Isabel Allende, i en realitat tant li feia. Els Stan mai s’han entès gaire bé amb les Barbies! Vaig aprendre la lliçó. Només cal parlar d’allò que un ha llegit i fer-ho amb estima. Potser si hagués parlat de Las historias de la puta Mili, de l’Ivà (que era el que més m’apassionava en aquella època) hauria pogut lligar amb l’amiga, que era més simpàtica i que temps després vaig saber que li encantava el Makinavaja, també de l’Ivà.

4. Per falcar

Sant Jordi 2014

Per aquella cadira atrotinada o aquell moble vell. No hi ha res millor que un llibre per falcar tot allò que a casa tingui moviment i hagi d’estar en repòs i fixat.

5. Per cardar-se l’esquena a les mudances

Mudances

Les mudances són terreny abonat per castigar el nostre cos. Les caixes de llibres són una trampa mortal. Com pesen! L’experiència em diu que és millor baixar la nevera que les caixes de llibres.

6. Per fer cigars amb el paper de la Bíblia

Sant Jordi 2014

El preu del tabac cada vegada és més car, per moltes butxaques és prohibitiu. Cada vegada hi ha més fumadors que han fet el pas al tabac d’enrotllar cigars. Mira, en això sí que ens assemblem a Europa, que ja fa molts anys que cargolen tabac. Si t’has quedat sense paper, el de La Bíblia (que també és un llibre, no ho oblidem) pot servir per fer-te un bon cigar.

7. Per fer de souvenir

Per què serveix un llibre

El llibre com a fusta on tallar les verdures. És un invent senzill i original. El vaig fotografiar al MIBA (Museu d’idees i invents de Barcelona).

8. Per fer de topall a la porta

Sant Jordi 2014 041

A casa dels pares ho he viscut amb absoluta normalitat. Ja podia ser una obra mestra, un clàssic, un mite! No es respectava ningú. Si hi havia corrent d’aire, el topall de la porta era sempre un llibre. La casa dels pares és molt allargada perquè dóna a dos carrers. Per lluitar contra la calor obríem a banda i banda i fèiem circular l’aire. D’una punta a l’altre he arribat a veure cinc llibres pel terra per evitar que les portes es tanquessin.

9. Per dormir

Sant Jordi 2014 (27)

El llibre pot ser un bon remei per tots aquells que no puguin dormir bé. Millor que els medicaments, que escoltar la ràdio i que fumar. Per quedar-se ben adormit cal agafar llibres avorrits, llibres sonsos, llibres ploms! N’hi ha a carretades. L’altre nit no podia dormir i amb només una pàgina i mitja de La desventura de la libertad, de Pedro J. Ramírez vaig caure rodó.

10. Per fer gimnàstica

Sant Jordi 2014 DEF.jpg

No hi ha diners per res. Cada cop fem més exercici de manera gratuïta per mantenir el cos en forma. Fem footing, anem en bicicleta, caminem… Els llibres poden ser una bona solució per aquells que volen fer musculatura sense anar al gimnàs. El gruix dels llibres permet fer sèries amb més o menys pes.

 

 

 

15 Respostes to “PER A QUÈ SERVEIX UN LLIBRE? 10 usos pràctics”

  1. Juan Castilla 23 Abril 2014 a 1:00 #

    Jordi …

    varias de las propuestas son muy buenas … pero la que mas me gusta, mejor, en la que mas me gustas, en la ultima. Un abrazo y un beso, Don Camilo. Y una caldereta, conyo !!!

    Date: Tue, 22 Apr 2014 20:26:40 +0000 To: adventuretgn@hotmail.com

    • jordi1973 24 Abril 2014 a 1:26 #

      Quina alegria! Una abraçada Juanlu, gran amic! La caldereta, quan vulguis, ja ho saps. Jo a Alemanya o tu cap aquí un altre cop.

  2. Quadern de mots 23 Abril 2014 a 1:56 #

    Bona diada!!!

    • jordi1973 24 Abril 2014 a 1:27 #

      Gràcies, Carme. Igualment. Espero que hagis tingut un bon dia de Sant Jordi.

  3. Imma C. 23 Abril 2014 a 19:50 #

    BONA DIADA de ST JORDI!!

    Llibres, roses, dracs, princeses…i per sobre de tot lectures.

    • jordi1973 24 Abril 2014 a 1:28 #

      Gràcies, Imma. Espero que hagis tingut una bona Diada plena de llibres.

  4. MartinaH 24 Abril 2014 a 18:23 #

    T’has deixat l’11: “De tàctica comercial de llenceria fina”.
    No et puc adjuntar la imatge però si poses al Google “Por la compra de tres bragas, regalamos un libro” en tindràs la prova constatada. :)))

    • jordi1973 24 Abril 2014 a 23:54 #

      Ha, ha, ha! Martina, és impressionant!
      Una aportació boníssima, la veritat. Caldria saber si aquell dia van vendre més calces o no. Moltes gràcies, és una foto molt divertida.

      Por la compra de tres bagas, regalamos un libro...

  5. Jordi Albesa 24 Abril 2014 a 20:55 #

    Seguint els consells d’en Carvalho, per encendre la llar de foc

    • jordi1973 25 Abril 2014 a 0:03 #

      Ostres, Jordi. Molt bona aquesta aportació perquè, la veritat, era una de les fotos que volia fer. Precisament per en Carvalho (m’agrada molt el Manuel Vázquez Montalbán) i per altres novel•les on es cremen llibres (El Quixot, Fahrenheit 451…). No vaig ser a temps d’aconseguir una llar de foc per fer la foto, però la tenia pensada. Potser en un segon post sobre uns altres 10 usos que pot tenir el llibre. Moltes gràcies per deixar el teu comentari!

    • jordi1973 12 Mai 2014 a 16:23 #

      Molt bona, i curiosa! No ho hauria dit mai. Gràcies, Anna.

      • Anna Rosich Soler 12 Mai 2014 a 16:41 #

        Ho vaig veure en directe, és d’un programa de decoració de la tv hahaha Al principi em va semblar un sacrilegi, però depèn de quin llibre es faci servir… encara ho podria trobar útil!

      • jordi1973 12 Mai 2014 a 22:51 #

        Sí, sí és com els llibres que crema en Carvalho. D’entrada és un sacrilegi.

Deixa un comentari