ELS MILLORS LLIBRES DEL 2015 (Una ressenya col·lectiva de 56 lectors i 53 llibres)

27 gen.

Tot és una mentida 10

Ja la tenim aquí. És la ressenya col·lectiva en la què tots aquells lectors que heu volgut participar heu recomanat el llibre que més us ha agradat del 2015, hagi estat publicat o no durant aquest any. És, per tant, una llista de llibres feta des de la generositat. Un valor difícil de trobar en la nostra societat on tot sembla fer-se a partir del mercadeig econòmic o del benefici material.

Moltes gràcies a totes les persones que heu escrit i que heu fet possible el post que avui publiquem, el tercer després del de l’any 2013 i el del 2014. Entre els més de cinquanta lectors que heu proposat un llibre fa gràcia veure la barreja de pobles, ciutats i països des dels quals escriviu. Des de Nuncarga de Peramola (Alt Urgell) a Wichita (Kansas, Estats Units), des de Barcelona a Madrid, des de La Coruña (Galícia) a Montivideo (Uruguay).

Molts repetiu i alguns no heu faltat mai a les tres cites. La meitat de vosaltres gestioneu blocs, molts de literatura, però no tots. Entre les propostes literàries que heu fet hi ha una presència notable de novel·les, algun assaig, algun llibre de poesia, algun llibre infantil, algun llibre sense traducció ni al català ni al castellà i un llibre escrit en català, Per un sac d’ossos (de l’escriptor Lluís-Anton Baulenas), recomanat com a millor llibre del 2015 en la seva traducció a l’anglès (For a sack of bones) per una americana de Napa (Califòrnia). Coses curioses que passen…

Alegrem-nos, doncs! Això que hem fet no és res de l’altre món, només és cultura. Tan sols és el fet de compartir en aquest minúscul espai digital un recull de llibres. Simplement, els nostres millors llibres del 2015. Ben pensat, no sona pas malament, no?

IMG_1031

1. EL LECTOR DEL TREN DE LAS 6:27, de Jean-Paul Didierlaurent (Seix Barral)

Recomanat per la Marta Gil Soler, de Barcelona, que gestiona el bloc Un món de llibres i que assegura que “aquesta novel·la és una autèntica delícia de lectura i que fa venir ganes El lector del trende llegir més i ser més bon lector”.

Aquest llibre també ha estat recomanat per la Laia Pérez, valenciana que viu a Cerdanyola del Vallès, que és la responsable del bloc Lucky Buke i que sobre la novel·la explica això: “És un llibre molt curt i es llegeix d’una sentada. Em va agradar moltíssim quan el vaig llegir perquè tracta sobre persones normals, vides normals, escenes normals. Això no significa que no siga una escriptura bella, al contrari, transmet als lectors passió per la vida i per les persones que ens envolten”. 

2. LA LLEI DEL MENOR, d’Ian Mcewan (Empúries)la-llei-del-menor-001

Recomanat per la Alvyda Liuoliene, de Lituània i per la Irina Angelova, d’Estònia.

3. LA LUZ QUE NO PUEDES VER, d’Anthony Doerr (Suma de letras)

la luz que no puedes verRecomanat per la Laxmi Viswanathan, de la Índia i per l’Stephen Gibson, de Nampa (Idaho, Estat Units).

Lila4. LILA, de Marilynne Robinson (Edicions de 1984)

Recomanat pel Ramon Fàbrega Sala, coordinador del Club de lectura El Quadern Vermell de Barcelona, que assegura que Lila ha estat la millor lectura del club de lectura de l’any. Podeu visitar el  bloc del seu club de lectura aquí.

5. REPARAR ELS VIUS, de Maylis de Kerangal (Angle)

Recomanat pel Manel Xicota, de Mollet del Vallès, que sobre el llibre comenta: “Segurament, entre els molts que m’han agradat d’aquest any, hauria de destacar, per damunt dels altres, “Reparar els vius” de la Maylis de Kerangal. Una gran Reparar els viusobra que parla de la mort…, que s’endinsa en el terreny de la vida, per tant, doncs, malgrat una primera lectura negativa, n’hi ha una de segona, gens sobrera, de positiva. I a més a més, ho fa amb una gairebé prosa poètica que embelleix fins i tot la mort. I amb una excel·lent.lent traducció del Jordi Martín Lloret”.

6. LA MUERTE DE MI HERMANO ABEL, de Gregor con Rezzori (Sexto Piso)

Recomanat per Joan Flores Constans, que viu a Calella i gestiona el bloc literari Je dis ce que j’en sens i que sobre el llibre La muerte de mi hermano Abelens explica això: “La muerte de mi hermano Abel es la constatación del terreno que queda por labrar en el campo de la novela culta, exigente, solemne, reflexiva y literariamente virtuosa. No existe literatura más europea que la literatura centroeuropea. Si, tal como existe la Gran Novela Americana, como tradición, no como una obra concreta, algún día existiera ese ente llamado Gran Novela Europea, tendría su origen en los bosques de la convulsa Mitteleuropa y, a pesar de su infinita diversidad, estaría escrita, indudablemente, en alemán”.

La rosa del desert7. LA ROSA DEL DESERT, de Pep Subiros (Destino)

Recomanat per Amanda Maria Buisan, des d’Umbria (Itàlia). Sobre aquest llibre ens explica que “un dels llibres que més m’ha agradat dels llegits enguany és un llibre descatalogat, que vaig descobrir en aquest bloc i per això el vull votar”.

El cas Eduard Einstein8. EL CAS EDUARD EINSTEIN, de Laurent Seksik (Angle)

Recomanat per la Cel Font, de Tarragona.

9. LES PERERES FAN LA FLOR BLANCA, de Gerbrand Bakker (Raig Verd Editorial)

Recomanat per l’Anna Rosich Soler que ens escriu des de Calella (Maresme), gestiona el bloc sobre traducció Traduint des de Calella i que sobre el llibre ens explica això: Les pereres fan la flor blancaM’agrada molt el seu estil i el tipus d’històries i personatges. Sovint són personatges solitaris i històries amb una atmosfera de melangia, però a mi m’enganxen molt. També voldria destacar la traducció al català de Maria Rosich, que és d’una qualitat excel·lent”.Ànima

10. ÀNIMA, de Wajdi Mouauad (Periscopi)

Recomanat per la Sílvia Mayans que ens escriu des d’Arnes (Tarragona), que gestiona el bloc literari A recer d’un baobab i que en el seu moment va publicar-hi aquesta ressenya sobre el llibre.

Llegir & dinosaures

11. SÍRIUS, de Jeroni Marin Surroca (Editorial Gregal)

Recomanat per la Carme, que ens escriu des de Sant Quirze del Vallès i que és la Síriusresponsable del blog literari Quadern de mots. Sobre el llibre explica això: “Un llibre d’agents secrets britànics molt ben escrit. Una operació del passat que caldrà tancar en el present, després de més de 25 anys. Una bona lectura”.

12. EL CÍRUCLO, de Dave Eggers (Random House) 

El círculoRecomanat per la Laura Rubio, de Barcelona, que gestiona el bloc literari El que llegeixo i que assegura que és el seu llibre de l’any “per com m’ha sorprès la trama i com m’ha fet pensar en què n’estem fent, de tanta xarxa social i tanta connexió”. 

13. DIARI D’UN BOIG I ALTRES HISTÒRIES, de Lu Xun (Edicions de 1984)Diari d'un boig

Recomanat per la Sílvia Fustegueres, que viu a Barcelona i gestiona dos blocs literaris: L’Illa deserta i Caràcter xinès. Sobre el llibre i l’autor afirma que “se’l considera el pare de la literatura xinesa moderna. Es tracta d’una recopilació de relats boníssims, amb una fantàstica traducció de Carles Prado”.

14. ALGÚ, d’Alice McDermott (Minúscula)

AlgúRecomanat per la Montse Frauca, de Granollers i que és la responsable del bloc literari Lletres minúscules.

15. EL LLIBRE DE LA MEVA MARE, d’Albert Cohen (Días contados)

Recomanat per l’Oriol Magrinyà, que viu a Barcelona i gestiona el bloc literari El subratllat és meu, i que sobre el llibre fa aquesta bella descripció “és una petita joia 9001.inddque fins ara no es podia trobar en català. Amb una obertura de les més impactants que recordo haver llegit en molt de temps: -Cada home està sol i ningú no fa cas de ningú, i els nostres sofriments són una illa deserta.- Cohen agafa el seu dolor i els seus records més íntims de la seva mare morta, i amb una elegància i sensibilitat exquisides, els converteix en una elegia que tenyida d’amor i de tristesa, que acaba esdevenint una mena de consell per al lector, l’advertència del qui ja hi ha estat: aprofiteu cada segon, perquè tot passa. I tot esdevé irreversible”.

16. EL LLIBRE DELS FINALS, de Joan Bodon (El Club editor)

El llibre dels finalsRecomanat pel David Torelló, que viu a Sabadell, gestiona el bloc literari Lleixes i que sobre el  llibre diu que “reflecteix el testimoni dels darrers dies d’un moribund que es planteja el sentit de la vida i també el sentit de la pertinença a una cultura (la occitana) que, com ell, està en perill de C_Futur-imperfecte.inddmort”.

17. FUTUR IMPERFECTE, de Manel Aljama (Animallibres)

Recomanat per la Nàdia Grau Andrés, que viu a El Vendrell i és la responsable del bloc sobre correcció i traducció Nàdia amb accent.

18. MARLEY ESTABA MUERTO, de Carlos Zanón (RBA)

Marley estaba muertoRecomanat per la Laura Gomara, de Barcelona, que és la responsable de la web d’escriptura creativa Laura Gomara.

19. DER KLANG DER FAMILIE. Berlín, el techno y la caída del muro, de Felix Denk i Sven Von Thülen (Heroes Modernos / Alpha Decay)

Der KlangRecomanat pel Jaume Muntsant, que viu a Mollet del Vallès i gestiona el blog Núvol de Fum (que és el nom del programa de música que fa a Ràdio Mollet). Sobre el llibre comenta que és “un relat interessantíssim de com la caiguda del mur de Berlín va afavorir la importació/creació de la música techno i tot el moviment cultural que l’envolta”.

 

PlantALBA.qxd20. NADIE SE OPONE A LA NOCHE, de Delphine de Vigan (Anagrama)

Recomanat per la María Eugenia Eyras, de Barcelona, que gestiona el aquest bloc literari i que sobre el llibre afirma que “es un regreso al pasado a través del oscuro laberinto de la vida de su madre muerta. Terrible y apasionante.

Vic 014

Cremeu Barcelona21. CREMEU BARCELONA, de Guillem Martí (Columna)

Recomanat per la Mercè Espuny i Pujol, de Barcelona, que sobre el llibre afirma que és una “barreja de novel·la històrica i ficció, et sedueix i no et deixa indiferent.La llengua, però, és millorable. Hi veig moltes traduccions literals del castellà”.

22. L’ENDEMÀ DE TOT, de Lluís Calvo (Raig Verd)

Recomanat pel Fran Agudo, de Mollet del Vallès, que gestiona el bloc literari Novelesca L'endemà de totmente i que sobre el llibre comenta això: El recomano pel retrat senzill i alhora molt humà d’una generació, la dels que freguen els quaranta anys, que està encarnada en quatre amics que es mouen per un espai que acaba sent un personatge més: els carrers de Ciutat Vella. L’autor és sobretot poeta i sap com apropar-nos amb les seves paraules a aquestes vides una mica erràtiques i desencisades.

23.NEKO O DAITE  Zō TO OYOGU (猫を抱いて象と泳ぐ), de Yoko Ogawa. (Aquest 'Neko o daite zō to oyogu'llibre no està traduït ni al català, ni al castellà, però sí altres llibres de l’autora que es poden trobar a l’editorial Funambulista).

Recomanat per la Marinella Polli, que ens escriu des de Zürich (Suïssa) i que sobre el llibre ens informa que “per mi, certament, el millor llibre de 2015. Molt profund i universal, irresistible. Jo sé d’una traducció en italià ‘Nuotare con un elefante tenendo in braccio un gatto’ i en alemany (‘Schwimmen mit Elefanten’).

24. EL RÍO QUE NOS LLEVA, de José Luis Sampedro (Debolsillo)

El rio que nos llevaRecomanat per l’Encarna Gómez Valenzuela, de Granada i que sobre el llibre afirma que “este libro ostenta una narrativa maravillosa y unos diálogos increíbles. He aprendido mucho de este escritor y filósofo”.

25. TRILOGIA DEL BATZÁN, de Dolores Redondo (Destino)

Recomanat per la Isabel Delagranja, que ens escriu des de Montivideo (Uruguay), és la responsable del bloc sobre relats literaris Micrísimos i que sobre la trilogia comenta això: “El guardián invisible, Legado en los huesos y Ofrenda a la Trilogía del Batzantormenta son los tres volúmenes que forman estas tres novelas negras con toques de mitología vasca y folclore local que protagoniza la detective navarra Amaia Salazar. En cada libro se desarrolla una trama de investigación diferente en el mismo escenario -los alrededores de Elizondo, pueblo navarro del municipio de Baztán- con los mismos personajes principales: la familia Salazar, que desvelan sus miserias personales y dramas familiares en un entorno social enquistado en la endogamia provinciana propiciada por el aislamiento geográfico. Los argumentos están El secreto de la modelo extraviadamuy bien desarrollados, los personajes tienen alma y carne, la narrativa es ágil y llana y la magistral dosificación de información azuza la curiosidad del lector. Muy muy adictivos”.

26. EL CASO DE LA MODELO EXTRAVIADA, d’Eduardo Mendoza (Seix Barral)

Recomanat pel Ruben Cebollero, de Barcelona.

La despedida27. LA DESPEDIDA, de Milan Kundera (Tusquets)

Recomanat per la Fan Kennan Jun, de Suzhou City (Jiangsu, Xina).

Gegants del gel

28. GEGANTS DE GEL, de Joan Beniseu (Periscopi)

Recomanat per la Carme Andrade, de Reus, que és la coordinadora del Club de lectura Bravium/Òmnium de Reus i que gestiona el bloc La casa del racó.

 

Descent29. DESCENT, de Tim Johnson (no hi ha traducció ni al català ni al castellà)Memorias de un amigo imaginario

Recomanat pel Jonathan Wolfe, que ens escriu des de Iowa (Estats Units).

30. MEMORIAS DE UN AMIGO IMAGINARIO, de Matthew Dicks (Nube de tinta)

Recomanat per la Dela Saavedra Jaramillo, de Lima (Perú).

LLibres 001

 

31. DINS EL COR DEL MAR, de Nathaniel Philbrick (Proa)

Dins el cor del marRecomanat per l’Elain Mahin, de Nova York (Estats Units).

32. EL HOMBRE QUE AMABA LOS PERROS, de Leonardo Padura (Tusquets)

Recomanat pel Fernando Modamio, que escriu des de Madrid i que sobre el llibre ens explica tot això: “Es un relato descarnado sobre la muerte de Trotski en México, de manos del anarquista catalán Ramón Mercader. Pero también es un repaso a la Historia de la Unión Soviética de Stalin y todo el horror El hombre que amaba los perrosque produjo en la vida de las gentes. La Guerra Civil española también está presente.
El libro te lleva por todos los países y vicisitudes anejas al destierro sufrido por Trotski en su enfrentamiento con Stalin, desde Siberia, pasando por Turquía, París, Noruega y finalmente Coyoacán en las afueras de México DF, donde se produce el asesinato.
Otro protagonista principal del relato es sin duda la isla de Cuba y su Revolución, y los Visión desde el fondo del marindudables rasgos biográficos que Leonardo, deja trasmitir al lector a través de su alter ego en la novela, Iván, el escritor reconvertido en veterinario de circunstancias”.

33. VISIÓN DESDE EL FONDO DEL MAR, de Rafael Argullol (El El cártelAcantilado)

Recomanat per la Conxa Jofresa Patau, de Barcelona.

34. EL CÁRTEL, de Don Wislow (RBA)

Recomanat per la Beatriu Sala Bonet, de Reus.

Oración por Owen35. ORACIÓN POR OWEN, de John Irving (Tusquets)

Recomanat pel Marcelino Fernández Mallo, de La Coruña (Galícia).

Misterios de Udolfo36. LOS MISTERIOS DE UDOLFO, d’Ann Radcliffe (Valdemar)

Recomanat pel Cristiano Bruzzi, de Bolonya (Itàlia).

37. EL RUISEÑOR, de Kristen Hannah (Suma de letras)

el-ruisenor-3362

Recomanat per l’Erin Stovall, de Littleton, (Colorado, Estats Units), que sobre el llibre comenta això: “I have heard it’s the poor man’s version of All The Light We Cannot See, but haven’t had a chance to get to that one yet”.

voces de chernobil38. VOCES DE CHERNÓBIL, de Svetlana Alexievich (Debolsillo)

Recomanat per l’Antonio Gregori Fernández, de València.

My life on the road39. MY LIFE ON THE ROAD, de Gloria Steinem (New York Tomes). Aquest llibre de Gloria Steinem, la mítica líder feminista americana, no està traduït ni a castellà ni al català).

Recomanat per la Mary Sisney, de Los Ángeles (Estats Units).

40. LOS MONSTRUOS DE TEMPLETON, de Lauren Groff Los monstruos de Templeton(Salamandra)

Cuentos completosRecomanat per la Barb Giorgio, que ens escriu des de de Philadelphia (Estats Units).

41. CUENTOS COMPLETOS, de Robert Graves (RBA)

Recomanat pel Vicente Fernández de Bobadilla, de Madrid.

Foto0349-001

42.THE RISE AND FALL OF GREAT POWERS, de Tom Rachman. (Aquest llibre no té The rise & fall of great powerstraducció ni al català ni al castellà)

Recomanat per la Pat Blake, de Wichita (Kansas, Estats Units), que sobre el llibre comenta això: “Technically, I don’t know if it is the best book I read, but it engaged me the most. In fact, I read a couple of scathing reviews after finishing it and was surprised they didn’t like it”. 

43. EL GAT, de Georges Simenon (El Acantilado)

El gat-001Recomanat per la Elena Soler Segura, de Cardona. Aquí la seva pàgina professional al facebook Traduccions ESS sobre traducció i correcció.

44. MI MARAVILLOSA LIBRERÍA, de Petra Hartlieb (Periferica)

mi maravillosa libreria petra hartlieb.cdrRecomanat pel Joan Antoni Martínez Medina, de Sant Boi de Llobregat, que ens explica que “tots els lletraferits tenim el somni d’obrir una llibreria i Petra ens transmet meravellosament i amb molt realisme com va obrir la seva llibreria a Viena, quasi sense voler”. 

45. ROLLING WITH THE PUNCHES, de Jessica Haber (aquest llibre no té traducció ni al català ni al castellà)

Rooll with the punchesRecomanat pel Eric Nilsson, que ens escriu des de Tobaccoville (Carolina del Nord, Estats Units) i que sobre el llibre ens explica això: “Jessica writes about something few care (or dare) to write about — dealing with a major physical disability and how she overcame it”.

La maledicció dels palmisano46. LA MALEDICCIÓ DELS PALMISANO, de Rafel Nadal (Columna)

Recomanat per la Mercè Bastida, de Mollet del Vallès.

El verano que nunca llegó47. EL AÑO DEL VERANO QUE NUNCA LLEGÓ, de William Ospina (Mondadori)

Recomanat per la Meritxell-Anfitrite Álvarez, de Madrid.

48. LA MUNTANYA ESCRITA, obra col·lectiva (Garsineu)

la muntanya escritaRecomanat per la Roser Guix Torrents, de Nuncarga de Peramola (Alt Urgell) i que sobre el llibre ens explica això:  “són divuit relats escrits per  divuit autors del Pirineu que t’apropen a la muntanya a través de la imaginació i els sentiments”.

 

 

49. TANTES MUDES, de Mireia Calafell (Perifèric)

Recomanat per la Imma Casassas Bassas, de Vic, que ens comenta que “el llibre va ser Premi Lletra d´Or 2015. És un Poemari dividit en tres accepcions de la paraula muda: 1 adj, f. pl. Privades físicament de la paraula. 2 f. Conjunt de la roba, especialment la interior. 3 V. tr. Canviar, transformar. Fer la muda un animal. A mireiacalafell.com hi trobareu vida i obra de la poeta”.

Tantes mudesTambé ens deixa aquest poema:

Encara
 
Tot sobra en aquest vers
si no et torna a casa.
Tan cert, ja ho veus:encara
escriure és esperar-te.

50. DESPACIO, de Remedios Zafra (Caballo de Troya)

Recomanat per la Susana Gómez Lages, de Madrid, que sobre el llibre ens explica que “narra la vida en una estación de tren, de personas que están “Aquí” y quieren llegar Despacio“Allí”, pero el tren falta a la cita en cada hora y cuando por fin llega, no para en la estación. Jóvenes y menos jóvenes esperan con sus tablets, teléfonos móviles y ordenadores enchufados en las instalaciones de la estación, se mantienen al día en cuanto a información, a los puestos de nueva creación, a las últimas tendencias, como meros observadores, esperando que el próximo tren pare y les permita alcanzar un estatus económico. Leí este libro en mis vacaciones y me impactó, creo que marca un antes y un después en la literatura, como lo hizo en su día “Rayuela” (Julio Cortázar). For a sack of bonesRecomiendo su lectura”.

51. FOR A SACK OF BONES(la traducció a l’anglès del llibre Per un sac d’ossos, de Lluís-Anton Baulenas, editat per Planeta)

Recomanat per la Michaela Vann, de Napa (California, Estats Units).

52. L’ESTRET CAMÍ CAP AL NORD PROFUND, de Richard L'estret camíFlanagan (Raig Verd)Neverwhere

Recomanat per Jay Thomson, de St. Louis (Estats Units)

53. NEVERWHERE, de Neil Gaiman (Roca)

Recomanat per la Mara Rodríguez, de Madrid.

 

Foto0324

 

18 Respostes per a “ELS MILLORS LLIBRES DEL 2015 (Una ressenya col·lectiva de 56 lectors i 53 llibres)”

 1. Imma C. 27 gener 2016 a 2:24 #

  Carai! Quina llista més engrascadora! Gràcies per fer-la possible. N´hi h per triar i remenar.
  El primer que caurà de la llista serà Réparer les vivants, Les traduccions de Jordi Martín Lloret sempre són garantia de qualitat.
  Gran varietat d´editorials.

 2. manelxicota 27 gener 2016 a 9:59 #

  Interessant recull. Tal i com diu la Imma, moltes gràcies per fer-lo possible Jordi, igual que els dels anteriors anys. Sempre va bé per apropar-nos títols que, pel motiu que sigui, ens han passat desapercebuts… O per confirmar grans troballes que, després d’un any, segueixen mantenint-se en les lectures recomanades. Salut i lectura per a tots!

  • jordi1973 27 gener 2016 a 15:13 #

   3 de 3, Manel. Gràcies per ser-hi sempre. Una llista de tots.

 3. luciendepeiro 27 gener 2016 a 10:43 #

  Genial, com sempre. Quin greu no haver participat. Mira que ho volia fer però porto un mes complicadot. Sigui com sigui, ja prenc nota de les recomanacions. Abraçada!

  • jordi1973 27 gener 2016 a 15:13 #

   Llàstima, Marc. Sempre tens bones lectures a recomanar. L’any vinent la tornarem a fer.

 4. Aineta 27 gener 2016 a 12:59 #

  Com sempre bona entrada. Gràcies. És una manera de descobrir títols i blocs.

  • jordi1973 27 gener 2016 a 15:15 #

   Sí, estic d’acord. Bons llibres i bons blocs. Al final ens acabem coneixent tots en el món digital-literari-català-bloguer… :))

 5. Silvia Mayans 27 gener 2016 a 14:08 #

  Molt interessant, xics! Creieu que només apareix un llibre original en català perquè encara no estem a l’alçada d’altres països (en qualitat literària), o és que encara llegim pocs autors catalans? Una abraçada a tots!

  • jordi1973 27 gener 2016 a 15:18 #

   De novel·les originals en català n’hi ha més d’una en aquesta ressenya. Unes quantes de fet. La d’en Baulenas té de sorprenent que l’ha recomanat una lectora americana en la seva traducció a l’anglès. És un fet destacable i original. Una curiositat. I sí, crec que estem a l’alçada en qualitat literària a d’altres països. Potser cal una mica més d’interès i motivació per descobrir autors en català, però aquí hi ha autors excel·lents.

   Gràcies per la teva participació, Sílvia.

  • Imma C. 28 gener 2016 a 12:01 #

   Hoola!
   Crec que es llegeix poca literatura original en català i entre tots podem donar-hi més visibilitat, la xarxa és una via.
   El mateix passa amb la literatura escrita per dones.
   Felicito TOT ÉS UNA MENTIDA perquè mostra equilibri entre traduccions i obra original.

   • jordi1973 29 gener 2016 a 14:43 #

    Gràcies, Imma. L’equilibri no és buscat, simplement va així, a partir de les lectures i dels interessos literaris del moment.

    Té raó el Manel que en aquesta ressenya la presència del català cal valorar-la en la seva proporció i més quan hi han participat lectors de llocs tan diversos.

 6. delagranja 27 gener 2016 a 14:56 #

  Divulgo ya de ya!!!

  • jordi1973 27 gener 2016 a 15:20 #

   Gràcies, Isabel. Molts petons literaris cap a Montevideo!

 7. delagranja 27 gener 2016 a 14:59 #

  Reblogged this on Micrísimos, nanorrelatos delagranja and commented:
  Lista para leer a gusto durante todo el 2016

 8. manelxicota 27 gener 2016 a 15:08 #

  Hola Sílvia! Jo crec que literatura catalana, de la mateixa qualitat que la resta, n’hi ha, i força, però, malauradament la proporció de llibres d’autors catalans respecte la resta és molt petita i, per tant, això s’ha de reflectir, per exemple, en llistats com aquest.

 9. Sílvia Jané 27 gener 2016 a 21:06 #

  Hola, doncs jo m’atreveixo a fer-me autobombo i us recomano el meu.
  https://www.facebook.com/S%C3%ADlvia-Jan%C3%A9-Argent%C3%A9-Escriptora-926008350743675/
  I la web: http://www.silviajane.com
  I si n’he de triar algun dels que he llegit – està complicat, eh!!! – potser em quedo amb Ànima.

  • jordi1973 28 gener 2016 a 8:30 #

   D’acord, Sílvia. Gràcies per la informació. Ànima és un llibre brutal… en tots els sentits.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: