YO TE QUISE MÁS, de Tom Spanbauer

28 oct.

Yo te quise más 010

Cada cop que entrevisten l’escriptor nord-americà Tom Spanbauer (Pocatello, 1946) deixa anar alguna perla com aquesta sobre el seu passat. No va tenir una infància fàcil. Les seves inquietuds culturals i la seva identitat sexual (encara que es va casar, finalment va aflorar la seva homosexualitat) es va construir en el context d’una família ultra catòlica establerta a la zona rural d’Idaho. És en aquest ambient familiar de rigorosa tradició religiosa i en la mancança de relacions afectives, on trobem l’arrel i el punt d’etern retorn de tots els seus llibres. La culpa, el dolor, la repressió, l’alliberament i la transgressió són conceptes presents en totes les seves obres.

Yo te quise más és la darrera novel·la de Tom Spanbauer i és, com totes les altres, una exploració introspectiva amb l’objectiu, segons el mateix escriptor, de fer ficció de la seva vida per fer més veritable la veritat.  L’autor es va donar a conèixer amb Lugares remotos (1993) però va ser amb la segona, El hombre que se enamoró de la luna (1994) i la tercera La ciudad de los cazadores tímidos (2002) amb les que va aconseguir renom internacional. Ha trigat set anys a tornar a l’escena literària, des de Ahora es el momento, la novel·la que va publicar el 2007.

Yo te quise más és un llibre escrit en primera persona. La veu de Ben Grunewald, el seu protagonista, narra vint anys de la seva vida en el si d’un triangle amorós i en el context de dues ciutats, dues èpoques i dues situacions personals diferents. El llibre està dividit en tres parts. La primera està ambientada en el Nova York dels anys vuitanta. És una època de somnis i d’esperances, en la que en Ben estableix uns lligams d’amistat potents i molt especials amb en Hank Christian. Comparteixen el desig d’escriure i de publicar els seus llibres, d’emborratxar-se de vida, de gaudir la nit de manera salvatge i de compartir unes experiències intenses que deixaran petjada en la seves vides per sempre més. Aquesta primera part narra la relació d’amor platònic no correspost i una relació de fidelitat singular entre en Ben, que és homosexual i en Hank, que és heterosexual.

Yo te quise más 018

En la segona part del llibre ens trobem un Ben Grunewald malalt, contagiat per VIH, en el Portland dels anys noranta. En Ben i en Hank han perdut el contacte i és en aquest moment de decadència i de solitud,  en què la sida devora el protagonista, quan apareix el tercer personatge del triangle amorós. Es tracta de Ruth Dearden, una alumna avantatjada de les classes de literatura d’en Ben, enamorada del seu professor i posseïdora d’una aclaparadora capacitat per estimar, cuidar i donar-se als altres. Aquesta segona part narra la relació d’amor i de parella entre Ben Grunewald, que evidentment continua sent homosexual i Ruth Dearden, que contràriament és heterosexual.

La tercera part del llibre dóna entrada un altre cop a Hank Christian. En Ben ha pogut resistir els embats de la malaltia i l’amic ha superat un càncer i una conflictiva relació de parella. Els dos s’han fet grans, i des de la duresa i la tristor dels que han sobreviscut en soledat a l’alè de la mort, fan balanç de les seves vides. En aquesta tercera part es narra el que seria la sentència gairebé matemàtica d’una relació a tres: en un triangle amorós o bé es suma un i acaben sent quatre o bé s’estableix una parella i el tercer acaba restant i fora del triangle.

Yo te quise más 031

La prosa de Tom Spanbauer és espectacular. La seva manera d’escriure, com si d’un vell col·lega es tractés, ens passa la mà per sobre l’espatlla i mentre compartim un porro de maria i anem fent glopets als licors embriagadors ens confessa, a cau d’orella, una història descarnada i tendra que ens arriba carregada de veracitat. El seu mètode narratiu consisteix en la recerca d’allò dolorós que està enquistat dins de l’ànima amb l’objectiu de treure-ho fora i transformar-ho en una creació literària. Aquest mètode ha estat batejat com a Dangerous Writing i són molts escriptors (com per exemple Chuck Palahniuk) els que han passat pel taller d’escriptura creativa que des de fa anys Tom Spanbauer imparteix a casa seva a Portland. Podeu llegir ¿Qué es lo que más te duele?, l’article d’Hernán Ortiz en el qual explica el seu pas pel taller d’escriptura perillosa del mestre americà.

Hi ha un moment a la vida en que saps perfectament el cost de tot plegat. Les decisions encertades i els fracassos. Podem trigar més o menys temps, però aquest moment sempre arriba. És aquí, quan fem el balanç, que ens adonem del veritable clic que fa bategar les nostres vides. I que tinguem sort i que tinguem temps… perquè a vegades l’única certesa és la mort que ens espera, i si no hi som a temps les nostres vides hauran estat guiades per la por i no per la llibertat.

Yo te quise más és una lectura perillosa. Lírica, honesta i plena de sensibilitat, la seva lectura arriba amb una autenticitat que incomoda, que fa pupeta i que deixa al lector totalment exposat al patiment. L’encert és haver-la llegit i caminar amb Tom Spanbauer pel difícil equilibri de la serenor dels que saben que han perdut però gaudeixen de la dignitat dels que han lluitat fins al final.

Yo te quise más

Títol: Yo te quise más  Títol original: I loved you more  Autor: Tom Spanbauer  Traductor: Cruz Rodríguez Juiz  Editorial:  Mondadori  EAN: 978-84-397-3037-8  Format: rústega, 438 pàg. 23.90 euros

2 Respostes per a “YO TE QUISE MÁS, de Tom Spanbauer”

  1. Manel Xicota 29 Octubre 2015 a 0:56 #

    Delicada i dura sinceritat, com el post, segur! Gràcies Jordi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: