LA DESOBEDIÈNCIA CIVIL, de Henry David Thoreau

3 ag.

Fa uns quinze anys vaig descobrir Henry David Thoreau (Concord, Massachusetts, 1817-1862 / Estats Units). Era una època en què  al costat de grans  amics, com en Javier Polo (el noi de la foto) vaig formar part del grup ecologista Cànem en el meu poble de Mollet del Vallès. No és estrany, Thoreau va ser filòsof, narrador, poeta i gran naturalista i sempre ha estat un referent dels moviments socials lligats a l’ecologisme, el pacifisme i l’anarquisme. Vaig llegir l’edició en castellà de Parsifal on és recullen les seves dues grans obres: Walden i Del deber de la desobediencia civil.

L’editorial Proteus ha editat el juny passat en català La desobediència civil. Tornar a llegir a Thoreau ara, m’ha produït un xoc ètic fins i tot superior al moment en què vaig llegir-lo per primera vegada. En el context de la crisi actual, La desobediència civil esperona a lluitar contra un Estat corrupte a partir d’un ideari carregat de paraules sàvies i raons incontestables.

Thoreau va ser empresonat l’any 1946. Va dur a terme l’ acció pacífica de negar-se a pagar impostos perquè  s’oposava a la guerra contra Mèxic i perquè defensava l’abolició de l’esclavitud als Estats Units. L’autor, que recull aquest pas per la presó, defensa un pensament pacífic, cívic i revolucionari amb el qual  carrega a parts iguals contra l’estat i l’individu.

Per una banda, l’autor explica que l’Estat mai pot governar contra els ciutadans amb lleis injustes i defensa la negativa a col·laborar amb un govern que desaprova moralment.

Per altra banda, apel·la a la responsabilitat de cada ciutadà per actuar amb l’objectiu de canviar les lleis injustes de l’Estat i fins i tot  negar-se a obeir-les quan  vagin  contra seu.

La filosofia de Henry David Thoreau va influir de manera determinant en les lluites de Martin Luther King  als Estats Units o de Gandhi a l’Índia. En el nostre país l’exemple més potent de desobediència civil ha estat la lluita contra el servei militar obligatori a partir de la insubmissió o la coneguda Guerra de l’aigua a  Barcelona  a partir de l’objecció fiscal.

El ventall de lluites que es fan i es poden fer des de la desobediència civil és molt àmpli i dóna a les persones un poder brutal per lluitar contra l’abús de l’Estat. Com diu Thoreau “l’Estat no pot tenir més poder que aquell que els seus ciutadans estiguin disposats a cedir”.

És un bon punt de partida per lluitar contra el nostre Estat? És el moment en què la ciutadania ha de mostrar el seu poder i rebel·lar-se contra els diferents governs? 

Vaig venir a aquest món no principalment per fer que aquest sigui un bon lloc per viure, sinó per viure-hi, sigui bo o dolent. Un home no ho ha de fer  tot, però sí alguna cosa; i pel fet que no pugui fer-ho tot no és necessari que faci alguna cosa malament.

Títol: La desobediència civil   Títol original: On the duty of civil disobedience   Autor: Henry David Thoreau   Traductor: Mercè Capdevila Pujol   Editorial: Proteus   Primera edició: juny de 2012 EAN: 978-84-15549-57-4  Format: rústega, 38 pàg. Preu:  5 euros

3 Respostes per a “LA DESOBEDIÈNCIA CIVIL, de Henry David Thoreau”

 1. Manel Xicota 3 Agost 2012 a 9:34 #

  De ben segur, una bona recomanació per a aquesta època que estem visquent i que, a més d’un, ens porta a pensar en desobediències…, ja que, d’altra manera, poc podem esperar del “fil conductor” actual

 2. Docs & the World 5 Juny 2017 a 7:24 #

  Hola, Jordi! Estaria bé que algun dia relacionessis Thoreau amb el corrent de pensament llibertari dels Estats Units a través d’algun estudi que sorgeixi sobre el tema. O d’alguna novel·la no gaire mentidera…

  • jordi1973 5 Juny 2017 a 7:50 #

   Sí, tens raó. Ara torna haver-hi un ressorgiment de l’obra d’en Thoreau, l’altre dia va arribar-nos la traducció del text “Caminar”, a vegades una cosa tan simple com estar en contacte amb la natura pot ser d’allò més revolucionari!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: