PAGANDO POR ELLO, de Chester Brown

30 març

Pagando por ello (memorias en cómic de un putero) explica les relacions sexuals que  Chester Brown, el seu autor, ha mantingut amb diferents prostitutes des de 1999 fins a 2010. És un còmic autobiogràfic.

Per una banda, ens relata tot allò que ha format part de l’experiència de Brown en el món de la prostitució: la iniciació en els bordells, la seva  inseguretat, les seves  pors i el detallat inventari de  trobades habituals amb prostitutes.

Per altra banda, tot aquest món sòrdid que l’autor canadenc viu en solitari, es veu complementat per les xerrades amb els seus millors amics, on destaquen Seth i Joe Matt, també dibuixants . Des del respecte i l’amistat que tenen entre  ells, debaten de manera desinhibida sobre els diferents temes des dels quals s’afronta el debat sobre la prostitució: la moral, la violència, el poder, la dignitat, els drets sexuals, el proxenetisme… Normalment,  Chester Brown es queda sol defensant les seves idees.

Tot i contenir abundants dibuixos de sexe explícit, mai és escabrós. L’autor no es recrea en allò morbós. El dibuix, sempre en blanc i negre, és sobri i a la vegada té molta força. El gran Robert Crumb (que fa la introducció) fa un avís previ:  “Fixeu-vos que l’ expressió facial de Brown és sempre la mateixa. La seva boca és una ratlla. Mai ensenya les dents, mai somriu, mai fa ganyotes. Com va dir Jesús, sigues un que passa per allà”.

A Pagando por ello, l’autor fa apologia de la llibertat de les  prostitutes i dels seus consumidors a mantenir relacions sexuals a canvi de diners. Brown proclama  l’ eliminació de la criminalització  de la prostitució i la seva normalització. Fa una defensa total de l’elecció i el consentiment, rebatent un munt de crítiques. Contraposa la prostitució a termes com monogàmia possessiva, amor romàntic i relacions de poder.

Estem davant d’una novel·la gràfica molt seriosa. Els seus apèndixs aporten abundant informació sobre la prostitució.  Al marge de si  estàs d’acord amb ell o no, cal reconèixer la valentia i l’honestedat de l’autor per crear una obra tan arriscada.  Fa   una aportació personal tan forta, que  corre el risc de ser incomprès i menyspreat socialment. No és així al nostre país, ja que el còmic de l’autor canadenc és un dels nominats a la   Millor Obra Estrangera al  proper Salò internacional del Còmic de Barcelona 2012.

Afirmación A: Quiero practicar sexo contigo porque me pagarás dinero.

Afirmación B: Quiero practicar sexo contigo porque te quiero.

Para mí, la afirmación A es tan moral como la afirmación B.

Títol: Pagando por ello, memorias en cómic de un putero   Títol original:  Paying for it   Autor: Chester Brown   Traductor: Montserrat Terrones   Editorial: La Cúpula   Primera edició: Octubre de 2011   EAN: 978-84-7833-956-3   Preu: 26 euros Format: Tapa dura, 300 pàg, 14 x 19, blanc i negre.

2 Respostes per a “PAGANDO POR ELLO, de Chester Brown”

  1. Jero 30 Març 2012 a 23:29 #

    El tens? Me’l passaràs? He sentit a parlar molt. La foto mola…

    • jordi1973 30 Març 2012 a 23:44 #

      Ja no el tinc, Jero. Pot ser alguna biblioteca el té. Són 26 euros. És una mica car, tot i que el còmic s’ho val. T’agradarà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: